English Nederlands
Handicom

Ontwikkeling van computer- en communicatiehulpmiddelen voor gehandicapten

Beeldboek

Afwassen Beeldboek is een plaatjessysteem dat bestaat uit concreet en gestileerd getekende plaatjes. Het is ontwikkeld door de stichting Beeldlezen en wordt gebruikt voor en door mensen met een verstandelijke handicap.

In opdracht van rdgKompagne (toen nog 'Kompagne') is er een Windows-softwarepakket ontwikkeld voor het werken met dit plaatjessysteem. Hiermee konden begeleiders van verstandelijk gehandicapten hulpmiddelen maken voor de communicatie via Beeldboek. Bij hulpmiddelen valt te denken aan communicatiehulpmiddelen, maar ook aan bijvoorbeeld boodschappenbriefjes, dagprogramma's en lesmateriaal.

Handicom heeft aan de ontwikkeling van de software meegewerkt door de (print)kwaliteit van de plaatjes te verhogen en het beheer van de database te verbeteren.
In 1998 is de symbooldatabase door Handicom uitgebreid met ongeveer 150 symbolen. De set bestaat nu uit ca. 1100 symbolen.

De Beeldboek software is niet meer verkrijgbaar; in plaats daarvan is de Beeldboek symbooldatabase verkrijgbaar als onderdeel van de Symbol for Windows software.