English Nederlands
Handicom

Ontwikkeling van computer- en communicatiehulpmiddelen voor gehandicapten

STAP: Systeem voor de Training van Afasiepatiënten

STAP

Het project

De eerste versies van STAP zijn ontwikkeld door revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht en de Technische Universiteit in Delft. Dat was in de jaren tachtig en begin jaren negentig. rdgKompagne heeft het programma op de markt gebracht.

In 1996 heeft Handicom in opdracht van rdgKompagne een volledig nieuwe versie van Stap ontwikkeld. Het DOS-programma is omgebouwd naar een Windows-programma. Daarnaast zijn in samenspraak met gebruikers een aantal inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd.

De software

STAP bestaat uit twee onderdelen: STAP Instellen en STAP Oefenen.

De beide onderdelen van STAP zijn verkrijgbaar bij:

STAP wordt helaas niet meer verkocht.

Deze software is alleen in het Nederlands verkrijgbaar. STAP is geschikt voor gebruik met minimaal een 386 processor en Windows95/98/ME/2000/XP.

STAP Instellen

STAP Instellen is een raamwerkprogramma waarmee logopedisten snel oefeningen kunnen ontwikkelen die aansluiten bij de individuele therapieprogramma's van afasiepatiënten. Het bevat een grote hoeveelheid materiaal en voorbeeldoefeningen.
De logopedist krijgt in STAP een grote vrijheid in het samenstellen van de oefeningen. De letters, woorden, zinnen, geluiden en helpcues kunnen op een zeer groot aantal manieren gevarieerd worden.

Er zijn verschillende clusters oefeningen. Ieder cluster is gericht op een bepaalde functie, bijvoorbeeld het herkennen van woorden naar aanleiding van een plaatje, of het genereren van woorden die aan bepaalde kenmerken voldoen.
De logopedist bepaalt hoe het programma moet reageren op elke actie van de patiënt, bijvoorbeeld als deze een woord moet intypen. De patiënten kunnen de oefeningen vervolgens onder toezicht of zelfstandig doen.

STAP Oefenen

STAP Oefenen is het deel van de software waar de afasiepatiënt thuis of in de instelling mee aan de slag gaat. De patiënt kan hulp opvragen tijdens het oefenen en krijgt feedback op zijn antwoorden. De resultaten van het oefenen worden automatisch bijgehouden. Omdat vele afasiepatiënten naast taalbeperkingen ook problemen hebben met het bedienen van een muis, zijn hiervoor diverse alternatieven beschikbaar.